Liga Nationala

Det finns fotbollsligor i Europa och så finns det fotbollsligor. Den rumänska ligan är inte är känd för sina många topplag fyllda av världsstjärnor eller för sitt bländande spel. Nej, den rumänska Liga Nationala är istället en liga där man som supporter kan vara säker på att det alltid kommer hända något spännande. Ibland har det inte ens med fotbollen i sig att göra.

Den Rumänska ligan innefattar 14 lag där FCSB Bukarest är det kanske mest kända. Eller följare från andra länder än Rumänien känner igen namnet eftersom de fortfarande förväxlas med den forna storklubben Steaua Bukarest. Forna storlag som Dinamo Bukarest och CFR Cluj kämpar fortfarande på i ligan medan andra, som Rapid Bukarest och det riktiga Steaua Bukarest, har fått möta tvångsnedflyttningar och numera huserar på små orter i de lägre divisionerna.

I den rumänska ligan kan man alltid vara säker på att det händer saker. Förlorar exempelvis FCSB mot ett mindre lag så kan man vara säker på att deras karismatiske ägare Gigi Becalu dagen efter officiellt gått ut och sagt att han vill köpa några av motståndarna och att några av hans egna spelare har fått sparken. Den rumänska ligan är ligan där allt kan hända.

Fansen i Rumänien bjuder på enorm stämning

Inte helt olikt vår egen allsvenska så är Liga Nationala en liga där supportrarna spelar en viktig roll för dess existensberättigande. Även om derbyt mellan Dinamo och Steaua numera på grund av nedflyttningen till div. 3 för Steaua står på väntelistan så återfinns det många stora matcher. Dinamo mot Craiova är ett måste för inbitna supportrar och samma bukarestlag mot CFR Cluj från de norra delarna är värd att kika på. När väl Rapid, Steaua och U-Cluj har tagit sig tillbaka till den högsta divisionen så kommer ligan på nytt att explodera i ett känslohav.