Serie A

serie aSerie A är en av de äldsta serierna i Europa. Det var engelska sjömän som introducerade italienarna till fotbollen och de första klubbarna grundades redan på 1800-talet. Framför allt var det klubbar i kuststäderna, med Genoa som pionjärstad, som var först ut att skapa den italienska fotbollen. Dagens fotboll är annorlunda än den var en gång i tiden, men spänningen, kreativiteten och det härliga italienska temperamentet finns alltid där. Missa ingen action genom Serie A live stream.

Så här streamar du Serie A


strive sports

Strive Sports streaming fokuserar helt på italiensk och spansk fotboll. Se samtiliga matcher från Serie A Strive Sports, i datorn, mobilen och surfplattan, vart du än befinner dig. Detta är den billigaste streaming tjänsten på marknaden och perfekt för dig som gillar Serie A.

Pris: 79 kr / månad
Ingen bindningstid


Mer om Serie A

I dag har Serie A 20 lag. Varje lag spelar alltså 38 matcher. Säsongen löper mellan slutet av augusti och mitten av maj. Om det inte är EM eller VM brukar cupfinalen spelas i början av juni. Italienska Serie B fortsätter faktiskt långt in i juni.Inter och Milan från Milano samt Juventus från Turin är både de mest meriterade och kända lagen i Italien. Det brukar vara så att italienarna, oavsett vilket annat favoritlag de än har, även håller på något av storlagen.

Juventus är i särklass meritmässigt. Klubben har totalt skrapat ihop hela 31 ligatitlar (scudetto). Dessutom har man kommit på andraplats hela 19 gånger. Inter och Milan kommer dock inte så jättelångt efter. Med Inters återkomst under 2000-talet har man nu kommit ikapp Milan. De två Milanolagen har faktiskt exakt samma meritlista i Serie A. Klubbarna har 18 segrar och 15 andraplatser. Bland de andra klubbar som är relativt meriterade märks Bologna och Genoa. Storlag som Napoli och Roma har bara ett par titlar var. I dag är de tre storlagen Milan, Inter och Juventus givetvis favoriter inför varje säsong. På senare år har dock styrkeförhållandena ändrats något. Napoli, Fiorentina och Roma är alltid med i toppen.

Mer positiv fotboll

Under 1980-talet var Serie A visserligen populär, men det spelades inte direkt någon sprudlande fotboll. Det var faktiskt vanligt att många lag spelade oavgjort i över hälften av matcherna. Under 1990-talet ändrades detta, bland annat genom införandet av regeln om tre poäng för vinst. Samtidigt innebar ett stort antal importer från Sydamerika att fotbollen blev mer offensiv. Under 2000-talet har den positiva utvecklingen fortsatt.

I dag räknas Serie A inte som någon tråkig liga. Visserligen är styrkeförhållandena ganska ojämna fortfarande. Milan, Inter och Juventus förlorar sällan mot lagen i botten, men de mindre lagen kan stå upp relativt bra. Och det blir målrikare än vad man kan tro.Genom de senaste årens utveckling, från ett försvarsinriktat spel till ett mer offensivt spel, har lagen i Serie A kunnat hävda sig mycket bra i de europeiska klubblagsturneringarna. Milan är faktiskt det andra bästa laget i Europa efter Real Madrid när det handlar om titlar i Europacupen för mästarlag/Champions League.

En riktig svenskliga

Serie A är den europeiska fotbollsliga där svenskar har gjort mest intryck. Kurre Hamrin och Gre-No-Li är bara några av de namn som har dominerat italiensk fotboll. Milan är den klubb som har haft flest svenska influenser. Förutom de redan nämnda spelarna har även Jesper Blomqvist och Andreas Andersson spelat i Milan. I dag återfinns givetvis allas vår Zlatan Ibrahimovic i Milan.Läs mer om Serie A på den officiella webbplatsen.