UEFA Champions League

Champions league, tidigare kallat för Europacupen, är den största fotbollsturneringen för europeiska fotbollslag. Champions league grundades 1955 och är fortfarande ett av de största event inom fotbollen. Här möts lag från alla de stora europeiska ligorna för att spela om vilket lag som är bäst i Europa. Spanska lag som Barcelona och Real Madrid är de som varit mest framgångsrika, men även brittiska och tyska lag har skördat en hel del framgångar inom denna turnering. Från början fick enbart mästarklubbar delta i Champions league men efter säsongen 1997/98 får även flera andra-, tredje- och fjärdeplacerade klubbar från de länder som är högst rankade inom UEFA delta.

Turneringen består av flera kvalmatcher innan de lag som kvalar får spela gruppspel. De första kvalprocesserna tar lång tid och man spelar dessa matcher utöver de matcher som ingår i den ligan som laget tillhör. Man börjar gruppspelet med 32 lag för att sedan stå med en slutgiltig vinnare efter finalen som brukar spelas i maj. De lag som spelat flest finaler är Real Madrid (Spanien), Milan (Italien) och Liverpool (England). Regerande mästare är Real Madrid, som även är det lag som har flest Champions league titlar (13 stycken).

Vill man se Barcelona möta Chelsea, eller PSG möta Djurgården är denna turnering väl värd att titta på då dessa matcher kan spelas. Man får även möjligheten att upptäcka lag från ligor som man annars inte bryr sig så mycket om, eller inte har möjlighet att följa. Även svenska lag som Malmö FF har lyckats kvala in till gruppspel i Champions league.

Champions league bjuder alltid på underhållande fotboll där små lag får en chans att visa vad det går för när de ställs mot lag som Real Madrid och Manchester United.

Kända lag som deltagit i Champions league

FC Barcelona, Real Madrid, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Bayern München, Milan, Porto, Ajax och Malmö FF.